Fokstudieclub Almelo

 

Rood- en Zwartbont De fokstudieclub is ontstaan door de opheffing van de Fokvereniging.

In 1987 is het Overijssels Rundvee Syndicaat (ORS) opgericht. Dit werd toen een organisatie waar ook de fokvereniging onder viel. De fokvereniging was opgedeeld in oost district Weerselo en west district Goor. Jaren later werden deze districten samen gevoegd tot een landelijke organisatie, CR Delta.

Om samen plaatselijke activiteiten te organiseren heeft men zelf een fokstudieclub opgericht die zich vooral bezig houdt met de fokkerij.

In de beginjaren was rood- en zwartbont nog apart maar in de jaren 2000 zijn ze samengevoegd. Op dit moment zitten er 5 agrariërs in het bestuur. De afdeling organiseert verschillende bijeenkomsten. Zo gaat men op bezoek bij eigen leden om zo de veestapel te bewonderen. Op de jaarvergadering nodigt men een spreker uit bijv. CR Delta, KI Kampen, of een veearts.

De afdelingen fokstudieclubs Twente organiseren samen de wintershow in de Anker hallen te Saasveld of een gezamenlijke avond met een spreker bijv. Frans Tijs die komt vertellen over het fokdoel van Roodbont. Semex met de hr Schuiling, of Eef Vernooy, Arend Withaar en Berend Meppelink zij geven hun visie over het belang van inet en/of exterieur fokkerij voor de toekomst.

Bovendien houdt de afdeling Almelo elk jaar een dag excursie naar verschillende bedrijven zoals,

Fam Roetman in Kampen

Fam Puttenstein in Wezep

Fam Luiten in Aalten

Fam Bons

Fam Pelikaan

Fam Hofmeijer

De fokstudie club telt op dit moment ongeveer 30 leden en is nog steeds actief.

 

Almelo augustus 2010

 

Hetty Baak- Janmaat