v.v.V.A.B.O Almelo

 

De aanzet tot het oprichten van een voetbalvereniging kwam van jongens die in 1944 hun diploma behaalden aan de Landbouwschool in Hengelo. Op 15-06-1945 werd officieel de vereniging opgericht onder de naam Saturnus [God van de landbouw].

Bestuur

Het bestuur werd gevormd door o.a. Bernard Hemmink voorzitter, Jan Stegehuis [K.I.] secretaris, Jan Kamp en Jan Veldkamp. Bats Stulen en Jan Hammink sr. [Bavinkel] waren zeer belangrijk als terreinknecht en grensrechter en stonden altijd paraat voor hun jongens. Er werden wedstrijden gespeeld tegen clubs uit de regio, het ging erg vriendschappelijk maar soms ook fanatiek.

 

In 1946 aangesloten bij de K.N.V.B. afd.Twente.

De naam moest veranderd worden omdat er binnen de K.N.V.B. al een club was met de naam Saturnus. Vanaf die tijd werd het v.v. V.A.B.O. dat staat voor: Voetbal-Almelose-Boeren-Organisaties. Ze speelden in de derde klasse en promoveerden een jaar later naar de tweede klasse en toen kwam er een tweede elftal bij.

In 1948 werd de voorzittershamer overgenomen door Bernard Kamp [v.d. Boerenleenbank].

De eerste jaren werd gespeeld op het terrein op het Maatveld. Dat was wel wat anders dan de tegenwoordige velden en hun accommodatie. Vaak moesten eerst de koeien van het veld gedreven worden, de doelpalen rechtgezet, en lagen er teveel koeienvlaaien, dan moesten die ook eerst geruimd. Van doucheruimte was ook geen sprake, er stond een drinkbak van het vee op de deel, waar de 22 man zich kon wassen en niemand die er over klaagde!!!!. Omstreeks 1953 kwam er een junioren elftal. Ze speelden hun eerste wedstrijd tegen de jeugd van Bornerbroek. Hier diende de kerk als kleedkamer. Op het veld werd het Bornerbroekse elftal op zeer felle manier aangemoedigd.

Jeugd elftal uit de begintijd van VABO

Achterste rij v.l.n.r. Jan Weiteman, Jan Timmerij, Henk Hofstee, Bennie Stulen, Johan Hondebrink, Nico Hinsenveld,

Voorste rij v.l.n.r. Jan Holsbrink, Jan Kamp, (knielend) Gerrit Jan Hemmink, Gerrit Gast, Jan Nijland, Arnold Wennink.

 

Vanaf 1958 werd er gespeeld op het terrein van de toenmalige v.v.Twente. Ook hier moest het veld zelf onderhouden worden, daarom kregen de terreinknechten hulp van Herman Stegehuis en Ben Stulen.

In die tijd werden er niet veel wedstrijden afgelast om winterse omstandigheden. In Boekelo speelden we [met leren] voetballen,die in de sneeuw steeds groter werd, dus ook zwaarder!!! Na de wedstrijd konden we ons lekker wassen in een emmertje water, wat we eerst uit de beek moesten halen.

Als we in die jaren moesten spelen tegen clubs richting Duitse grens, dan werd op de terugweg altijd aangelegd bij cafe de Molen in Fleringen. De waard vroeg dan altijd: “jongs hej verleur’n?”, oons antwoord was altied: jou!!! “Och toch”, zee ‘re dan en gaf oons een bierwôske um an te stark’n.

Zonder andere spelers tekort te doen, we hadden toen een midvoor: Jan Hammink, alias Vabo-Jan, die schoot de bal zo loeihard tussen de palen dat geen keeper hem kon stoppen. Eén keer kwam de bal zo hard tegen het hoofd van een tegenspeler, dat hij bewusteloos werd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij werd onderzocht en later weer naar huis kon.

In 1960 zijn we eerst verhuisd naar een noodveld aan de Rembrandtlaan en daarna naar een veld aan de Koedijk, waar Oranje Nassau op zaterdag speelde en Vabo op zondag.

In 1966 heeft Bernard Kamp na 19 jaar voorzittersschap de hamer overgedragen aan Gerrit-Jan Hemmink.

In de jaren ’60-’70 zijn er verschillende uitwisselingen geweest met voetbalclubs uit o.a Rastede, Meggen en Bentrup bij Dethmold in Duitsland.

In 1970 een clubgebouw gebouwd door eigen leden.

In 1980 gingen we wegens verhuizen naar een ander veld , weer een clubgebouw verbouwd, weer met eigen leden en een aannemer. Dus weer een keer een fikse aanslag op de verenigingskas, die gevoed werd door de contributie, sponsoren en niet te vergeten de opbrengst van de voetbal-toto. Deze administratie werd jaren gedaan door Bernard Kamp en later door Gerrit Gast.

In 1978 werd de eerste Fair-Play cup van de Almelose voetbalverenigingen toegekend aan v.v.Vabo.

Het 35-jarig bestaan werd gevierd met een receptie en een wedstrijd tussen de eerste jeugdspelers en oud-eerste elftalspelers. Bij de derde helft was het gezellig en kwamen de verhalen van vroeger los.

In 1984 speelden het eerste elftal en 2 lagere elftallen op zaterdag. De 2 plattelands elftallen bleven op zondagmorgen spelen.

In 1985 werden we kampioen van de eerste klasse T.V.B. en promoveerden we naar de vierde klasse K.N.V.B. Dit kampioenschap werd samen met het 40-jarig bestaan gevierd met leden, oud-leden, donateurs en sponsoren.

In 1986 stopt Gerrit-Jan Hemmink als voorzitter en werd benoemd als erelid.

Het werd voor kleine verenigingen steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.

In 1988 werd de vereniging opgeheven en was Vabo helaas verleden tijd. De twee plattelands elftallen zijn naar A.V.C. Heracles gegaan en hebben daar nog vele jaren met elkaar gespeeld.

 

G.J. Hemmink. (1938 - 2011)